Luizen in mijn roze koek?!

Roze koeken, rode m&m’s en drinkyoghurt met aardbeien. Allen zoet en allen een mooie roze rode kleur. Maar dat komt niet door het toevoegen van heel veel rood fruit, zoals je misschien wel zou denken bij drinkyoghurt met aardbeien. Al deze producten hebben gemeen dat ze dezelfde kleurstof bevatten, namelijk E120.

Aflevering Keuringsdienst van Waarde over E120

Aflevering Keuringsdienst van Waarde over E120

Wat is E120?

E120 is een rode kleurstof die wordt gewonnen uit de geplette lijfjes van schildluizen. Deze schildluizen, Dactylopius coccus, leven op verschillende soorten schijfcactussen in warme landen. Meestal is dat in Peru. Het pigment dat je krijgt als je die luizen plet, heet karmijn of cochenille. Met karmijnzuur wordt de kleurstof zelf bedoeld. In een aflevering van Keuringsdienst van Waarde wordt er aandacht besteed aan E120 en die heb ik even teruggekeken. Deze kleurstof zit in veel producten en dat verschilt van koeken tot drinkyoghurt. Ook kan het zitten in tomatensoep. Maar weet iedereen wel dat dit in zijn of haar voeding zit? Dit brengt me bij de volgende stelling en tevens ook de stelling van deze week:

‘Veel mensen eten en drinken onbewust schildluizen.’

Schildluizen op een cactus

Schildluizen op een cactus

Een vriendinnetje vertelde mij op de basisschool dat er luizen zitten in rode m&m’s, dus zorgden we er altijd voor dat we de rode vermeden. Ik wist toen alleen niet dat het in bijna alle snoepjes en koekjes zat die een rode of roze kleur hebben.

Van luis tot kleurstof

Van de schildluizen worden alleen de vrouwtjes gebruikt voor de kleurstof. De mannetjes hebben namelijk vleugels en leven maar heel kort. De schildluizen worden handmatig van de cactussen afgeschraapt en daarna worden de vrouwelijke luizen in een grote bak gedaan. Deze bak wordt net zo lang heen en weer bewogen tot de luizen dood zijn. Vervolgens worden ze vermalen tot poeder en dat is dus de kleurstof E120.

De schildluizen worden van de cactus afgeschraapt

De schildluizen worden van de cactus afgeschraapt

Deze kleurstof wordt in heel veel producten gebruikt met als doel ze een mooiere kleur te geven. Dan doen ze toch wat extra aardbeien in de Fristi? Dat kan dus niet. Als er meer aardbeien in de Fristi worden gedaan, dan wordt de smaak van aardbei veel te overheersend. In de aflevering van Keuringsdienst van Waarde wordt verteld dat er maar 0,1% aardbei in de Fristi zit. Slechts 4% van het drankje bestaat uit vruchten, de rest is iets anders zoals yoghurt en dus ook de kleurstof E120.

Wij zijn gewend om te proeven wat we zien. Als we een aardbeiendrinkyoghurt drinken, verwachten we dus dat deze roze is. Daarom is het belangrijk om de producten een mooie kleur te geven die past bij het product. Het klopt voor ons niet als we een aardbeiensnoepje eten die doorzichtig is of een aardbeiendrinkyoghurt drinken die eruit ziet als melk.

Als je wil weten in welke producten de kleurstof E120 nog meer zit, kijk dan hier!

 

Advertenties
Getagged , , , , , , ,

9 thoughts on “Luizen in mijn roze koek?!

 1. Martin schreef:

  Ik heb persoonlijk geen probleem met schildluizen. Dierlijk product, lijkt mij prima.De koek of het snoepje lijkt mij ongezonder.

 2. Tineke schreef:

  Goed verhaal! Blijft verrassend wat er allemaal in producten wordt gestopt om het ons maar te laten kopen. De consument laat zich graag foppen.

 3. […] van ons eten dus vaak producten waar de kleurstof E120 in wordt gebruikt. Schildluizen dus. Maar weet iedereen dit ook? In het kader van de stelling van […]

 4. Kontje schreef:

  Dit is godverdomme goor

 5. einsamewolf schreef:

  Dit is op upendiearthlings herblogden reageerde:
  Dutch readers.. you have to read this. Its about E120

 6. Sandra Bagijn schreef:

  Als je een koe kunt eten, waarom schildluis niet ? ( de gedachte daaraan vind ik zelf wel wat ranzig ) Alleen vind ik wel dat de consument goed voorgelicht dient te worden over zulke aparte E – nummers op het etiket zelf , zodat die zelf een keuze kan maken….dan er later pas achter komen.

 7. Lana schreef:

  Joh, je wil niet weten wat voor onverwachte dingen je allemaal eet. Soms nog best vies ook. Castoreum bij voorbeeld, ook wel bekend als bevergeil, wordt gebruikt in vanille- en karamelaroma’s. Of visgelatine die soms wordt gebruikt om vruchtensappen, bieren en wijnen te klaren. Vitamine D3 uit schapenwolvet in margarines. Visolie door de olijfolie. Aroma van runderbouillon bij ingeblikte groenten (was een tijdje geleden ophef over omdat Bonduelle dat deed). Karnemelkpoeder in paprikachips. Een waslaagje op fruit om het mooi te laten glimmen. Wei in Rivella en Taksi.
  Je verwacht het niet, maar het gebeurt wel.

 8. femke schreef:

  ik wist het nog niet leuk om te weten (maar natuurlijk ook vies:( )

 9. RWCH schreef:

  Ha, dan neem je toch een broodje gezond…

  O nee, toch niet. Brood bevat meestal broodverbeteraar, oftewel L-cysteïne.

  En waar wordt L-cysteïne van gemaakt? Van eendenveren of mensenhaar!

  Google maar eens op “broodverbeteraar mensenhaar” .

  Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: